Yrkesintroduktionsprogram

SISTA ANSÖKNINGSDAG: 2024-02-15
Senast uppdaterad: 2023-04-19

På Torekällgymnasiet har du som inte uppnått behörighet för ett nationellt gymnasieprogram möjlighet att läsa yrkesintroduktion mot bygg- och anläggningsprogrammet.

Här får du möjlighet att läsa färdigt grundskolan samtidigt som du arbetar praktisk och läser teoretiska kurser för husbyggnad eller måleri. Alla elever får en individuell studieplan anpassad efter sina förutsättningar och förkunskaper. 

När du går det här programmet har du två val: Du kan antingen välja att gå mot anställningsbarhet eller satsa på att bli behörig till nationellt gymnasieprogram. Väljer du anställningsbarhet söker du efter programmet jobb utifrån de kurser du fått med dig på yrkesintroduktionsprogrammet. Du får inte en yrkesexamen men du kan får arbete med enklare arbetsuppgifter eller söka en lärlingsplats ute på företagen.

Det andra alternativet är att du satsar på att bli behörig till ett nationellt gymnasieprogram. Du läser då dina grundskoleämnen kombinerat med yrkeskurser inom husbyggnad eller måleri. Du kan då söka till ett yrkesprogram efter introduktionsprogrammet, till annan vuxenutbildning eller folkhögskola.

Inför framtiden

Byggbranschen har behov av många olika yrken. De flesta branscher kräver att du har en gymnasieexamen för att du ska få en lärlingsanställning. Du kan starta eget företag.