Yrkesintroduktion

SISTA ANSÖKNINGSDAG: 2024-02-15

Vill du bolla idéer med någon?

Inga problem! Här hittar du kontaktuppgifter till våra studie- och yrkesvägledare. Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Lena
Studie- och yrkesvägledare
lena-beatrice.sjolinder@skolasodertalje.se
Mobil 076 698 2378

Lotta
Studie- och yrkesvägledare
lotta.arvidssoneklind@skolasodertalje.se
Mobil 076 648 0182

Senast uppdaterad: 2024-02-05

På Moraberg studiecentrum kan du läsa programmet Yrkesintroduktion. Du läser ämnen från grundskolan som du behöver bli godkänd i samt vissa karaktärskurser inom gymnasieskolan. Yrkesintroduktion har en tydligt praktisk profil.

De olika programmen inom Yrkesintroduktion kommer att hjälpa dig på din väg mot arbetsmarknaden. Efter genomförd utbildning har du möjlighet att gå vidare för att få yrkesexamen från ett nationellt program eller Komvux.

Kom på Öppet hus! Du träffar personal, elever och får se dig omkring i våra fina lokaler. Kolla mer här >>

Programprofiler

Fordons- och transportprogrammet (MC-teknik)

Om programmet

Det här är programmet för dig som har ett intresse för motorer och verkstadsarbete. Under ett år får du lära dig hur det är att arbeta i en verkstad. Du lär dig grunderna om motorer (MC-teknik), verktygskunskap, hur vissa maskiner fungerar och hur en motor fungerar. Du får samarbeta med kollegor och lära dig att bemöta kunder. 

Om du går det här programmet kan du välja två vägar: Du kan välja att fokusera på att läsa in grundskolans ämnen för att bli behörig att söka vidare till ett nationellt gymnasieprogram. Du kan också välja att fokusera på att bli anställningsbar. Under ditt år på Moraberg satsar du då på att få med dig grundläggande kunskaper som du sedan kan söka arbete med.

För att få en yrkesexamen behöver du söka till gymnasiets nationella program. Efter IMYRK kan du läsa på gymnasiets nationella program, vuxenutbildningens utbildningar eller folkhögskola.  

Inför framtiden

Det finns stora behov av att anställa medarbetare i fordon- och transportbranschen, till exempel billackerare, biltekniker, MC-tekniker och  fordonsförare (buss, lastbil). Fordonbranschen är i en snabb förändring och allt fler fordon går på el eller alternativa bränslen. Det ställer stora krav på att du får rätt kompetens med dig ut för att kunna få arbete.

Många arbetsgivare kräver en gymnasieexamen eller en yrkeshögskoleexamen men du kan också starta eget företag efter avslutad utbildning. Jobb finns, men du behöver följa utvecklingen eftersom branschens krav ändras hela tiden utifrån den snabba tekniska utveckling som sker idag.

Hur din studieplan kommer att se ut beror på vilka godkända ämnen du har från grundskolan.

Programplan att ladda ner: Programplan IMYRK MC.pdf

Grundskoleämnen Antal poäng
Engelska
Historia
Matematik
Svenska/Svenska som andraspråk
Religion
Musik
Bild
Modersmål
Programgemensamma ämnen Antal poäng
ATV och motorcykel 200
Gymnasiekurser Antal poäng
Matematik 1a 100
Engelska 5 100
Hantverksprogrammet (stylist)

Om programmet

Är du intresserad av hårstyling, naglar, make-up och att möta människor? Välkommen till yrkesintroduktion mot hantverksprogrammet.

Här får du kunskaper och färdigheter i hur du skapar en harmonisk frisyr och en lyckad makeup. Utbildningen innehåller även hud- och hårvård, frans- och brynfärgning, klassisk manikyr och de grundläggande teknikerna i nagelförlängning. Teori och praktik varvas för att du ska nå kunskapsmålen på ett effektivt sätt och de praktiska delarna utförs på dockor, klasskamrater samt på modeller som bokas in till salong. Efter genomförd utbildning tilldelas du diplom i de fyra stylistdelarna manikyr, makeup, hårstyling och klippning.

Det finns två val du kan göra: Du kan gå vidare till nationellt gymnasieprogram och där läsa in en yrkesexamen. Eller så väljer du att bli anställningsbar och söka arbete med de kunskaper du fått på IMYRKHV. Vilket utbildningsmål du sätter avgör hur du går vidare till annan utbildning, antingen vi gymnasieskolan, vuxenutbildningen eller folkhögskola.

Du kan genomföra yrkesintroduktionsprogrammet på ett år. Hur det blir för dig kan du ta reda på genom att kontakta vår studie- och yrkesvägledare på Morabergs studiecentrum.

Inför framtiden

Hantverksprogrammet mot stylist, frisör eller barberare är ett yrke där de allra flesta starta eget företag. Det är inget bristyrke vilket innebär att du inte får arbete lika lätt. Läs gärna mer om yrket på arbetsförmedlingens hemsida, om var de lediga jobben finns och vad du behöver tänka på inför val av utbildning.

Hur din studieplan kommer att se ut beror på vilka godkända ämnen du har från grundskolan.

Programplan att ladda nerProgramplan IMYRK HV.pdf

Grundskoleämnen Antal poäng
Engelska
Historia
Matematik
Svenska/Svenska som andraspråk
Religion
Musik
Bild
Modersmål
Programgemensamma kurser Antal poäng
Hantverk - introduktion 200
Gymnasiekurser Antal poäng
Matematik 1a 100
Engelska 5 100